Od paru lat dieta bezglutenowa robi niesamowitą karierę wśród osób, które interesują się prawidłowym stylem życia i jedzenia.

Co to jest gluten?
W dużym skrócie… Gluten to zespół białek, które możemy wyszukać w zbożach typu: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To ten składnik sprawia, że nasze ciasta lepiej rosną, mają lepszą konsystencję i są smaczniejsze. Mimo to gluten ma także właściwości alergizujące.

Dietetyczne wyzwanie
Dieta ‚gluten free’ opiera się na zupełnej eliminacji glutenu z codziennego jadłospisu. Jest to zazwyczaj niezwykle trudne. Zdarza się, iż wybrany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, jednak mógł zostać wprowadzony do niego w czasie produkcji. Z tego względu zawsze należałoby precyzyjnie czytać informacje zawarte na etykietach. Gluten zazwyczaj znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej, między innymi w konserwach, gotowych sosach, daniach mrożonych. Uważać trzeba dodatkowo w aptece. Gluten zawierają w sobie niektóre leki oraz suplementy diety.

Czy na diecie pozbawionej glutenu można jeść owies?
Owies sam w sobie nie posiada gluten, w jego składzie odszukać można innego rodzaju białko – aweninę. Mimo to niezwykle często owies jest przetwarzany w takich samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, dlatego produkty owsiane bywają zanieczyszczone glutenem. Dlatego zanim wybierzemy się po płatki owsiane można zerknąć czy na opakowaniu wyraźnie oznaczono, że dany produkt jest zupełnie wolny od glutenu.

Uwaga amatorzy piwa
Amatorzy złocistego napoju będą musieli go wyrzucić ze swojej diety. Niestety większość piw zawiera w sobie gluten. Natomiast wina i wódki są w większości pewne, jednak dla pewności można przeczytać skład wybranego napoju.